Промени в законите на Германия след 01.01.2021

Нова Година нови закони в Германия

Нови закони: Това ще се промени през януари 2021 г.

от редакторския екип на BGimigrant

Нова година, нови закони! BGimigrant ви казва какво ще се промени през първия месец на новата година и какво още трябва да имате предвид.

1   След обединението на Германия около 90 процента от германците трябваше да платят надбавка за солидарност. От 1 януари този специален данък вече няма да се прилага за хора с облагаем годишен доход до 61 717 евро. Това означава: В края на годината има повече нето, отколкото бруто в края на месеца!
2   ДДС отново се покачва

През втората половина на годината, за да смекчи икономическите щети, причинени от корона кризата, ДДС беше временно намален от 19 на 16 процента (редовна ставка) и от седем на пет процента (ежедневни стоки). Веднага след като Фоерверките в навечерието на Нова година скочат през 2021 г., това намаление ще бъде история и предишните ставки на ДДС ще влязат в сила.

3   По-високи минимални работни заплати

Много служители и стажанти могат да се поздравят Нова година с особено щастлив старт на годината, защото промяната на страницата на календара означава и повече пари в портфейла ви. Нормативната минимална работна заплата се увеличава до 9,50 евро на час, а за обучаващите се от 515 на поне 550 евро през първата година на обучение.

4   Повече детски надбавки

15 евро – толкова високо ще бъде увеличението на детските надбавки от януари 2021 г. Допълнително 20 евро ще бъдат зачислени по сметката за детски надбавки за семейства с ниски доходи.

5  Hartz IV се увеличава

Получаването на Hartz IV става все по трудно. От 1 януари обаче получателите на тези безвъзмездни средства ще получават повече пари. Така самотен възрастен получава 14 евро повече на месец; помощите за младите хора между 14 и 17 години се повишава с колосалните 45 евро до 373 евро.

6 Промени в пътния данък

В бъдеще за колата ви ще важи просто правило: Ако колата ви изпуска повече от 195 грама CO2, ще се дължи двойно по-висока такса. Ако емисиите на CO2 са по-малко от 95 грама, данъкът върху превозните средства е значително по-нисък.

7    Таксите за лична карта се увеличават

До сега личната карта струваше 28,80 евро. След 1ви януари  карта, която се издава за десет години, струва 37 евро. Това е огромно увеличение на цената от 8,20 евро.

8  Смяната на здравните застрахователи ще бъде по-лесна

Ако увеличите допълнителните здравноосигурителни вноски, можете да се възползвате от специални права за прекратяване в бъдеще. Освен това, от първия месец на календарната година, минималният период на договор със здравноосигурителните компании спада от 18 на 12 месеца и прекратяването не е необходимо при смяна. От януари нататък новата здравноосигурителна компания ще регулира процеса на обработка с прекратяването на старата здравноосигурителна компания.

9  Работниците които пътуват до работа получават повече пари

Това се отнася за пътуващите до работа, които живеят на повече от 20 километра от мястото на работа. В данъчната декларация за 2021 г. от 21-ви километър могат да бъдат приспаднати 35 цента вместо 30 цента.