НЕЩА, КОИТО ВСЕКИ БЪЛГАРИН В ГЕРМАНИЯ ТРЯБВА ДА ЗНАЕ


1 ТОЧНОСТТА В ГЕРМАНИЯ

Както е всекиму известно, за германците точността е много важна. Когато имате запазен час за посещение, било то при лекар, на оглед за жилище или на кола, е изключително важно да сте навреме. Ако например часът Ви е в три следобяд, е приемливо да сте 5 до 15 минути по-рано. Много хора тук считат закъснението или прекалено ранното появяване за обидно, ако настоявате да бъдете приети веднага. Най-добре бъдете на мястото (или в близост) и изчакайте 5 минути преди уговореното време, за да обявите пристигането си и причината за посещението Ви.

2 УЧТИВОСТ

Да сме на време е разбира се важно, но още по-важно е как се отнасяме към човека, с когото имаме уговорка. В приятелски среди официалният език не е нужен, естествено, но при запазен час по какъвто и да е повод е добре да сме подготвени. За това ще Ви се наложи и да знаете малко немски (за още информация виж точка 5).
Обръщенията са, както следва: Herr (за мъже и момчета), и Frau (за жени и момичета). От известно време насам не е прието обръщението Freulein (госпожица). Общоприето е да се използва и Bitte(schön) (моля) и Danke(schön) (благодаря), когато искаме и съответно, получаваме нещо. Поздравите и учтивостта са високо тачени в тукашното общество.

3 СПАЗВАНЕ НА СРОКОВЕ

При подписване на договор, поръчване на стоки онлайн и други задължения, които се водят на Ваше име, е изключително важно да се информирате за легалните срокове на плащане (повечето места имат 2 седмици срок за изплащане на онлайн поръчка), защото при закъснение започват да се начисляват лихви и ще получите напомняне (Mahnung). При трето напомняне (всяко обикновено струва по 5 евро!), институцията или фирмата има право да изпрати съдия изпълнител на адреса Ви и да конфискуват имущество!

4 ДАНЪЦИ В ГЕРМАНИЯ

В България е популярно общовъзприетото мислене, че хората дошли в Германия ‘си живеят живота’ и ‘в Германия всеки може’, защото заплащането на час е по-високо, особено за хората с признато висше образование.

На малцина изглежда е известно, че данъците и цените на услугите, транспорта и туризма в Германия са изключително високи. За пример мога да дам мнозина, които отиват именно в България и Турция на зъболекар, много нашенци, които чакат да си отидат в България, за да посетят добър фризьорски салон, на почивка и т.н.

Бих искала да наблегна колко е важно човек да се информира за това каква работа е достъпна с определени умения, колко е нормата за заплащане на час и колко данък се плаща върху изработеното (за повече информация и изчисляване на данък върху доходите вижте нашата статия по темата), за да могат да се оптимизират финансите в домакинството.

Голям фактор е също къде ще се установите да живеете, тъй като някои немски градове имат по-високи наеми. (Виж точка 7 за още информация).

Повече за данъците в Германия ТУК

5 ИЗУЧАВАНЕ НА НЕМСКИ

Знанията по немски са ключов фактор, напук на разбирането, че германиците говорят английски (или че са лингвисти). Смятам, че не е нужно да добавя факта, че ние сме в чужда държава и не обратното. Изучаването на немски е не само предимство, а нужда, понеже намирането на работа и социализирането стават значително по-лесни. А и веднъж човек хване ли му цаката всичко потръгва J

Вижте различните места за изучаване на немски в нашата статия

Научете повече за алтернативите по изучаването на немски ТУК

6 НАМИРАНЕ НА РАБОТА

Ако искате да си намерите стабилно работно място в Германия, би било добре да понаучите немски преди пристигането си тук. В редки случаи е възможно да получите работа без да умеете да говорите езика, но за да съм възможно най-полезна Ви давам точно този съвет. Полезно е поне да разбирате немски (дори без да говорите много, понякога се изисква време, за да се свикне), защото при подписването на какъвто и да е договор трябва да сте наясно с правата и задълженията си. Тук профсъюзите имат сила, която в нашата родина за съжаление липсва. Затова и работният договор има значение, ако правата Ви са нарушени.

След като споменах висше образование в точка 4 , бих искала да спомена няколко неща свързани с умения/ квалификация и как имат значение за работата и бъдещето Ви в Германия.

Със съжаление ще Ви съобщя, че с миене на чинии или чистене е много невероятно да си позволите Мазерати, дори и да има хора, които се кълнат, че са успели точно по този начин. Срамен честен труд няма, и се чувствам длъжна да изтъкна, че има недобронамерени сънародници, чиито бизнеси процъфтяват за сметка на хорица, които не са се информирали или са били подлъгани с обещания за високо заплащане и скъпи вещи, ако не подпишат договор и работят на черно. По този начин избягвате да плащате данъци, да, но рискът да бъдете измамени е много висок, и ако това се случи нямате право да подадете оплакване, или в случай на инцидент – на здравни услуги. Много почтени граждани са били използвани за уменията си и не им е било платено.

Затова силно насърчавам подписването на договор и дори преговарянето за заплащане.

Важно: Ако имате завършено средно специално образование (за готвач, сервитьор, пекар и др.*), и сертификат с който да го докажете, шансовете са, че имате шанс за по-високо заплащане. Консултирайте се с работодателя Ви дали квалификацията Ви може да бъде разпозната.

*Професии, които изискват Ausbildung (специално образование, което обикновено се изучава 2-4 години), в България са често срещани в категорията „средно-специално”. Квалификации със сертификати за масажист, фризьор, готвач и т.н. обикновено изискват превод от агенция. Същото не се отнася за висшето образование. Ausbildung е само специализиране, не и висше, въпреки дългият период на обучение.

Прочетете повече ТУК

7 НАМИРАНЕ НА КВАРТИРА

В началото на живота Ви в Германия е напълно възможно много аспекти да са свързани като верига…

За да си намерите квартира Ви трябва работен договор
За да си намерите работа Ви трябва адресна регистрация
За да си направите адресна регистрация Ви нужна квартира… И вероятно предварителен капитал.
Вземете под внимание, че много наемодатели изискват предварителен депозит от два до три ‘студени’* наема. Тази сума се връща след преместването Ви на друг адрес, ако имотът е в състоянието, в което първоначално сте го наели.
* ‘Студен’ наем, е наемът на апартамент/стая преди начислените месечни сметки за вода, ток, парно, интернет.
‘Топъл’ наем е сумата с всички разходи по жилището за един месец.

8 ЛИЧНА КАРТА / ШОФЬОРСКА КНИЖКА / ЗДРАВНА КАРТА: ПРОБЛЕМИ И РЕШЕНИЯ

Ако вече сте се установили в Германия, сигурно сте се спречкали с проблеми свързани с личната Ви карта или книжка.

Заради липсващи преводи на латински, документите ни са пречка при адресна регистрация, намиране на работа или с полицията.

Лична карта:
За да спестите време и усилие, препоръчвам да си преведете в агенция личната карта от двете страни, за да може да бъде призната веднага.

С шофьорската книжка нещата са малко по-сложни:
Ако книжката Ви е нужна само за личен превоз чрез лека кола, не би трябвало да се спречквате с проблеми
Ако книжката Ви е нужна за работа и имате например категории за тежкотоварни превози, то тогава допълнителни документи се изискват от повечето работодатели.
Здравноосигурителна карта:
Ако искате да ползвате българска здравна карта от българско здравноосигурително дружество, изисквайте формуляри 80 и 81 преди посещението Ви! В противен случай рискувате да получите сметка за плащане, дори да сте били уведомени, че лекарят / болничното заведение ще приемат картата Ви!

9 СОЦИАЛЕН ЖИВОТ

Всеки човек има нужда да се социализира от време на време. Ние българите сме особено добри в това отношение. Освен желание за нощен живот, имаме и особени трикове, които обичаме да ползваме след някоя вечер с добра храна и напитки, за които други народности дори не подозират.

За сметка на това, тукашните си имат собствени поводи за празнуване и техните методи за разпускане са по-различни от нашите. Празненствата тук обикновено не продължават по-късно от 3-4 сутринта, а ако се случи така че утрото да завари празнуващите си е направо феноменално! За това и много чужденци, не само българи, предпочитат да организират собствени събирания с типична за страната им музика, храна и напитки. Все пак не всеки може да празнува с Schlager Musik :) !

10 ОЧАКВАНИЯ И РЕАЛНОСТ

След всичко казано до сега се надявам да съм помогнал на някого с разрешаването на проблем свързан с живота в Германия. Бих се радвал и ако съм помогнал на някого в решението дали да дойде тук изобщо.

Целта на тази статия не е да окуражи или обезкуражи никого, а просто да хвърли светлина върху евентуални пречки и техните решения, с които българите се срещат при преместването си в Германия. Животът тук може да бъде и приятен, и лош, стига да знаем как да се справим с проблемите, които се появяват по пътя към постоянното ни установяване на новото място. Първото и вероятно най-важно нещо е да имаме реалистични представи за това какъв е животът в Германия. Неслучайно е една от водещите сили в света- конкуренцията тук е висока, има хора от цял свят и намирането на място може да не е лесно от начало, но определено си струва, щом човек се интегрира. Животът тук е пълноценен и спокоен, стига да знаем как да намерим пътя си.