Каква е моята данъчна класа в Германия?
Модератор: Ice_lady
Каква е моята данъчна класа в Германия?
Женени ли сте? Тогава вероятно ще плащате по-малко данък общ доход в Германия! В Германия Lohnsteuerklasse / Steuerklasse ( клас на данъка) ще определи сумата на данъка върху дохода, който трябва да се плати в Германия. A данъчна класа / Steuerklasse е в основата на данъчната ставка, която плащате на облагаемите доходи в Германия. Коя Steuerklasse се класифицира е в зависимост от Вашия фамилен статус, от социално положение, размера на доходите и така нататък. Ето един преглед на всички данъчни класи в Германия. Разберете коя данъчна класа / Steuerklasse имате в Германия и колко данък ще трябва да платите.
Открийте Вашата ‘Steuerklasse’ в Германия
Всички данъкоплатци (включително чужденци) са разделени в следните данъчни класи (Lohnsteuerklasse), които ще решат размера на данъка върху доходите, който трябва да се плати. Ако сте в данъчна класа 3 или 5, или получавате социални помощи, Вие сте задължени да подадете декларация за данъка върху доходите.
Данъчна класа / Steuerklasse 1
Ако сте сами, окончателно разделени или разведени, то вие сте в данъчната класа 1.
Данъчна класа/ Steuerklasse 3
Служителите, които са женени или в гражданско партньорство, могат да изберат този данък класа, ако единият от съпрузите не работи или печели значително по-малко от другия. Другия съпруг/а или партньор след това идва в данъчна класа 5. Имайте предвид, че ако двамата съпрузи или партньори печелят приблизително същото количество, данъчна класа 4 е по-добре за тях.
Данъчна класа/ Steuerklasse 4
Семейни двойки / граждански партньори могат да кандидатстват ежегодно за фактор, който да бъде приложен. Така се взема предвид размера на данъка върху доходите, които са платими заедно под разделителната система за доходите.
Разделянето на доходите е данъчна политика за фикционално приписване на трудовите доходи от единия партньор на другия, за целите на оценяване на данъка върху личните доходи, като по този начин намалява данъчните ставки, заплатени от съпруга/та, който печели повече и нарастващите цени, плащани от съпруга, който печели по-малко (или нищо).
Данъчна класа / Steuerklasse 5
Наети хора, които са женени / в гражданско партньорство, са в тази данъчна класа, ако съпруга/та или партньорът им попада в данъчна класа 3.
Данъчна класа/ Steuerklasse 6
Това се отнася до всички, които имат втора работа, или повече.
Мога ли да променя моята ‘Steuerklasse’ в Германия?
Да, можете! Например, ако сте се оженили, развели сте се, започнали сте нова работа - тогава можете да кандидатствате за промяна на Steuerklasse / данъчна класа в Германия. Можете също да промените Вашата данъчна класа, ако данъчната служба Ви е класифицирана в грешната данъчната скала. За да промените Вашата немска Steuerklasse, просто трябва да попълните формуляра за кандидатстване. Можете да намерите този формуляр за кандидатстване в членската зона на нашия безплатен Добре Дошли Пакет.
Какво женените двойки трябва да знаят за данъчните класи в Германия
Сценарий 1: Вие сте женени и единият изкарва значително по-малко от другата страна (или нищо). Тогава този, който печели значително повече ще бъде в данъчната класа 5 и съпруга/та / партньора, който печели по-малко или нищо, ще бъде в данъчната класа 3.
Сценарий 2. двамата съпрузи / партньори печелят приблизително същото количество, тогава ще бъдете в данъчната класа 4 и ще бъдете под разделителната система за доходи.
Разликата в данъка върху доходите между омъжените / партньорните двойки и неомъжените, е доста впечатляваща в Германия и е била обект на голям дебат, тъй като изглежда, че подкрепя много консервативен поглед върху семейния живот. Това е така, защото данъчния модел изглежда да насърчава единият да работи значително повече от другия.
Например, ако един от съпрузите печели по-малко от 16000 евро на година, той / тя няма да се наложи да плащат данък върху доходите на тази заплата. Освен това, неговия / нейния съпруг / партньор ще получи по-ниска данъчна ставка, поради ниските доходи на този съпруг.
Ако и двамата съпрузи получават приблизително същото количество, те ще бъдат част от т.нар разделяне на доходите (вж данъчна класа 4). Ако и двамата съпрузи получават относително същата сума пари, те обикновено получават много по-висока данъчна ставка, отколкото ако един от тях печели малко или нищо. Така може да се случи, че ако и двамата съпрузи получават приблизително същото количество, те трябва да плащат толкова много данък върху доходите на общата им заплата, че след данъчно облагане на доходите те ще получат една и съща сума пари, която двойката получава, когато единият съпруг печели значително повече от другата. Следователно може да се сметне, че този модел наистина не стимулира семействата, в които и двамата партньори работят на пълен работен ден.
Нямате нужните права за да преглеждате прикачените към това мнение файлове.
Advertisement
loading...
-
Re: Каква е моята данъчна класа в Германия?
В България имам жена с която до момента живеем на семейни начала (тоест нямаме граждански брак )
От съвместното ни съжителство имаме две деца, който съм припознал.
Във фишът на заработката ми е отбелязано че нямам деца.
Мой колеги ме уверяват че ,щом не е отбелязано че имам деца,губя по 50 € на дете месечно.
Август ще си ходя на България, и ще сключа граждански брак.
Искам да попитам:
Тези 50 € на дете който губя,свързани ли са със щоер класата ми (1)
След представяне на документ за граждански брак,и актове за раждане на децата тези 50 € на дете ще ми се изплатят ли със задна дата ?
Искам да подчертая че нямам в предвид за детските надбавки в Германия, За тях съм запознат.
И на края:Понеже жена ми,която е безработна откакто живеем заедно, живее и се грижи за децата ни в България, Коя щоер класа ще отговаря в моят случай след сключване на бракът ?
Трябва ли да доказвам че жена ми е безработна в България ?
Благодаря
От съвместното ни съжителство имаме две деца, който съм припознал.
Във фишът на заработката ми е отбелязано че нямам деца.
Мой колеги ме уверяват че ,щом не е отбелязано че имам деца,губя по 50 € на дете месечно.
Август ще си ходя на България, и ще сключа граждански брак.
Искам да попитам:
Тези 50 € на дете който губя,свързани ли са със щоер класата ми (1)
След представяне на документ за граждански брак,и актове за раждане на децата тези 50 € на дете ще ми се изплатят ли със задна дата ?
Искам да подчертая че нямам в предвид за детските надбавки в Германия, За тях съм запознат.
И на края:Понеже жена ми,която е безработна откакто живеем заедно, живее и се грижи за децата ни в България, Коя щоер класа ще отговаря в моят случай след сключване на бракът ?
Трябва ли да доказвам че жена ми е безработна в България ?
Благодаря
След сключване на граждански брак можете да минете 3та класа. За целта Вие необходимо многоезично свидетелство за брак, с което отивате във Finanzamt и подавате заявление за промяна на щоеркласа . Имайте предвид това е възможно веднъж годишно. Изисква се и удостоверение за постоянен адрес на съпругата Ви в България. 2. Тези пари, които са за дете не са свързани с щоер класата Ви, тя е на база женен/ерген/разведен. Децата се вписват във фиша Ви след представяне на актовете им за раждане и се разпределят принципно по равно между съпрузите. Но във Вашият случай е необходима консултация със счетоводител, така като децата и съпругата Ви не са в Германия. Тези пари могат да ви се възстановят единствено след подаване на годишна данъчна декларация. . Съпругата Ви няма как да има данъчен клас в Германия след като тя не е регистрирана тук и живее в БГ. Признават се до 1000евро на година разход което е отново данъчно облекчение , това е сумата които вие изпращате в Бг , за да издържате семейството си. Доказва се с банкови извлечения.
С поздрави Ice_Lady
С поздрави Ice_Lady
Здравейте!Може ли да обясните кои лица се причисляват към втора данъчна класа.Да обясня и моя случай.Работя в Германия,първа данъчна класа съм.От тази година имам син студент(редовно обучение в БГ),когото издържам изцяло сама.Въпросът ми е мога ли да си сменя данъчната класа от първа на втора.Благодаря предварително на всички отзовали се!
Данъчна класа 2 / данъчен клас 2 в Германия?
Здравейте Apricot,
Сега ще обясня за кого се прилага данъчен клас 2 в Германия!
Данъчен клас 2 в Германия е за самотни родители които получават детски за дете / деца, независимо къде живее детето / децата !
Родителските права са дадени на Вас!
Вие не получавате доход повече от 8.652 Euro, Детето Ви не получава повече доход от 7.248 Euro!
Това е единственния данъчен клас който се ползва с привилегията на Alleinerziehendenentlastungsbetrag , допълнителна, еднократна, годишна помощ от 1.908 Euro!
За всяко следващо дете получавате допълнително от 240 Euro!
Формуляри за попълване:
Versicherung zum Entlastungsbetrag für Alleinerziehende
Antrag auf Lohnsteuer-Ermäßigung 2016
Vereinfachte Antrag auf Lohnsteuer-Ermäßigung 2016
Успех!
Сега ще обясня за кого се прилага данъчен клас 2 в Германия!
Данъчен клас 2 в Германия е за самотни родители които получават детски за дете / деца, независимо къде живее детето / децата !
Родителските права са дадени на Вас!
Вие не получавате доход повече от 8.652 Euro, Детето Ви не получава повече доход от 7.248 Euro!
Това е единственния данъчен клас който се ползва с привилегията на Alleinerziehendenentlastungsbetrag , допълнителна, еднократна, годишна помощ от 1.908 Euro!
За всяко следващо дете получавате допълнително от 240 Euro!
Формуляри за попълване:
Versicherung zum Entlastungsbetrag für Alleinerziehende
Antrag auf Lohnsteuer-Ermäßigung 2016
Vereinfachte Antrag auf Lohnsteuer-Ermäßigung 2016
Успех!
Нямате нужните права за да преглеждате прикачените към това мнение файлове.
- llazarova68
- писач
Здравейте. Каква е моята данъчна класа в Германия? Омъжена-1993 г. Родено дете- 1993г. Починал съпруг-1995г. Към момента съм вдовица. Работя в Германия от 2013г, само на трудови договори, нямала съм гевербе. Доходът ми за 2013 е 6 271 евро, 2014 = 14 824 евро. Подавала съм си данъчни декларации за 2013 и 2014. Още от първото ми работно място и във Финанзамта ме водят- 1 стоеркласа. Детето ми е редовна студентка към момента в България.Няма доходи от трудови правоотношения. Получавах детски от Германия. Бяха ми спрени, тъй като детето прекъсна за 1 година, сега съм подала отново документи. Въпросите са ми -
1. Правилно ли съм 1 стоеркласа, и ако не -
2. Какви постъпки да направя.
Да отбележа, че живея с приятеля ми от 17 години /заедно/, т.е. Lebenspartner. Това е декларирано пред Jobcenter, тъй като тази година, получавахме помощ за юли, август и септември. Но, вече- не получаваме.
Хубава вечер
1. Правилно ли съм 1 стоеркласа, и ако не -
2. Какви постъпки да направя.
Да отбележа, че живея с приятеля ми от 17 години /заедно/, т.е. Lebenspartner. Това е декларирано пред Jobcenter, тъй като тази година, получавахме помощ за юли, август и септември. Но, вече- не получаваме.
Хубава вечер
Здравейте, идвайки в Германия като вдовица Вие се водите 1 Steuerklasse. По закон овдовели имат данъчно облекчение т.е. Steuerklasse 3 до края на следващата година след смъртта на съпруга/та.
След смъртта на съпруг и наличието на непълнолетни лица, които живеят в този момент в домакинството и се грижите за тях, Вие можете да ползвате Steuerklasse 2.
Във вашият случай с пълнолетна дъщеря и вдовица от преди години Вие сте си 1 данъчна класа.
Това, че Вие живеете на семейни начала с партньорът си не променя данъчният клас. Промяна влиза в сила след сключване на брак и тогава решавате дали да сте данъчен клас 3/5 или 4/4
Повече информация ТУК
Приятна вечер и на Вас!
След смъртта на съпруг и наличието на непълнолетни лица, които живеят в този момент в домакинството и се грижите за тях, Вие можете да ползвате Steuerklasse 2.
Във вашият случай с пълнолетна дъщеря и вдовица от преди години Вие сте си 1 данъчна класа.
Това, че Вие живеете на семейни начала с партньорът си не променя данъчният клас. Промяна влиза в сила след сключване на брак и тогава решавате дали да сте данъчен клас 3/5 или 4/4
Повече информация ТУК
Приятна вечер и на Вас!
- llazarova68
- писач
Благодаря Ви за светкавичния отговор. Хубава вечер...
Върни се в “Данъци / осигуровки в Германия”