НЕКОРЕКТНИ ФИРМИ И РАБОТОДАТЕЛИ В ГЕРМАНИЯ

Измамници в чужбина

Модератор: Ice_lady

Потребителски аватар
germanec
Site Admin
Мнения: 241
Регистриран на: 27 авг 2015, 21:15

НЕКОРЕКТНИ ФИРМИ И РАБОТОДАТЕЛИ В ГЕРМАНИЯ

Непрочетено мнениеот germanec » 20 мар 2016, 22:21

ТУК

ПРИЗОВАВАМ ВСИЧКИ ИЗЛЪГАНИ ОТ РАБОТОДАТЕЛИ, ФИРМИ И ПОСРЕДНИЦИ ЗА РАБОТА ИЛИ КВАРТИРИ В ГЕРМАНИЯ ДА ПИШАТ ТУК!

ПО ТОЗИ НАЧИН ЩЕ ПРЕДПАЗИМ МНОГО ХОРА !

Advertisement
loading...
Потребителски аватар
daniel
Мнения: 1
Регистриран на: 03 сеп 2015, 09:15

Re: НЕКОРЕКТНИ ФИРМИ И РАБОТОДАТЕЛИ В ГЕРМАНИЯ

Непрочетено мнениеот daniel » 20 мар 2016, 22:47

изтеглен-файл1.jpg

Здравейте!

Искам да ви споделя моята история за това какво съм работил в Германия, на какви хора и схеми попаднах там, какво беше заплащането и въобще какви бяха условията и последствията от работата ми там чрез агенцията KA-MER за подбор на персонал в сферата на животновъдството в Германия.

През 2014-та година заминах за Германия да работя в кравеферма, която точните и координати са в село Vettin (Ветин) област Brandenburg (Бранденбург), точно м/у Berlin (Берлин) и Hamburg (Хамбург).. Собственика на тази кравеферма е холандец. Alvin (Алвин) е малкото му име на 34г., а фирмата му е „Lindenberger Agrar“ с местонахождение на офиса му в съседното село Lindenberg (Линденберг).

Условията предлагани от Lindenberger Agrar са следните:

- Заплащането, което той даваше беше 6 евро на час.

- Работното време на смени – сутрин от 5:00 до 10:30/11:00, обяд от 13:00 до 18:00/18:30 и нощна от 21:00 до 02:00/02:30. Средно една смяна е около 5:45 до 6:00 часа. За един месец се правят около 280-300 и повече часа. Работни дрехи не ви дава и на края на работния месеца, Alvin (Алвин) ви приравнява работните смени на 5:15ч.! Т.е. всеки месец удря брадвата с по около 20/40 часа и реално ви заплаща не на час, а на колкото си прецени, че си заслужил. Това е за всички и няма случаен принцип!

- Настаняват ви в едно таванско помещение над доилна зала. 10-11 човека са настанени в 5 стай с две общи бани и тоалетни и не редовно течаща вода. Питейната вода от чешмата е негодна за пиене! Тези хора разполагат с една готварска печка, 4 средно големи хладилника, една микровълнова. Отоплението през зимата е на парно, но не е съвсем редовно работещо. Мизерията е сравнително висока и за това, работодателя ви одържа 100 евро месечен наем! Самата кравеферма се намира в едно много малко село и най-близкия хранителен магазин е на около 20км. в Pritzwalk. Т.е. ако не сте там със собствен автомобил ще ви се наложи да се молите на „старейшината“ Валентин Колев да ви закара или да ви купи храна, а той не е по услугите!

- Получавате и лошо отношение и несигурност!

Въпросният работодател използва услугите на фирма или агенция за подбор на персонал в сферата на животновъдството за района там..
Тази агенция е „KA-MER“ с уеб сайт – http://www.ka-mer.de/ Собственика на тази агенция се казва Гюндюз Кан (кюрд), който зет му е Българин от турски произход с местожителство от град Хасково, името му е „Лари“ или поне така го наричаха всички.. Тази агенция посредник, до колкото аз знам.., снабдява поне 4-5 ферми с персонал от български граждани, които в момента са около 50 души. Главната роля за набиране на работна ръка от България я играе лицето Лари.

Заминах да работя там не чрез въпросната агенция, а чрез познат. Когато пристигнах там, аз нямах никаква представа за тази агенция и какви условия тя има, за да работя там. Започнах работа веднага. Без договор, без адресна регистрация, без да ми дадат някакви работни дрехи.. Само едни ползвани ботуши получих! Знаех само, че работя за 6 евро на час. В последствие ми казаха, че съм трябвало да си направя копие на личната карта и да го предоставя на Гюндюз Кан, който уж щял да ми направи трудов договор.. Така до днешен ден аз не съм видял от него нито договор, нито съм подписвал какъвто и да е документ за работа. След 10-15 дни си направих адресна регистрация, на която получавах писма от АОК и разбрах от по-старшите колеги там, че съм регистриран в немското здравеопазване, на което обаче трябва всеки месец да се внасят вноски от 245 евро задължително! Тази сума за осигуровките ми се одържаше от заплатата – всеки месец! Отделно., едва когато бях пристигнал там и вече бях направил една работна седмица, лицето „Лари“ (зетя на Гюндюз Кан) ми заяви, че му дължа 300 евро еднократна комисионна за това, че работя вече там. Условие, което не ми беше казано, преди да взема решение да замина за работа там! Т.е. извиха ми ръцете при заварено положение! На два пъти от две месечни заплати му ги платих. След близо 3 месеца осъзнах, че там има голямо текучество на хора и никой не може да се задържи повече от 3 месеца, дори да иска или да е перфектен в работата си, защото двама от най-старшите работници в кравефермата с „Лари“ са в една схема за събирането на еднократните комисионни от новодошлите работници.. Оказва се, че те нямат никакъв интерес да се застояват хората, защото като има текучество на хората, има комисионни! И поради тази причина двамата по-старшите колеги там, единият се казва Валентин Колев от гр. Стара Загора, а другия Христо от гр. Хасково започват да играят играта на добрия и лошият, като по този начин създават психическо напрежение сред хората така, че сами да се отказват от мераците си да се заседяват на работа там.. Аз лично се задържах на работа там едва 5 месеца и половина, но не защото исках да изкарам толкова, а защото не исках да се прибирам без пари.. Както и да е.. Върха на разочарованието ми беше чак когато седмица преди да си тръгна окончателно от там, получих писмо от АОК, че им дължа 4000 евро в 14 дневен срок за не внесени вноски, които всъщност съм ги плащал всеки месец от заплатата си на мошеника Гюндюз Кан!

Така моя гурбет в Германия завърши със задължение към АОК.

Не разбрах, как мошеника Гюндюз Кан с моето копие на личната ми карта е можел да ме регистрира в АОК , без да съм присъствал лично или да съм го упълномощил да ме представлява, пред каквато и да е институция и накрая да нося персонална отговорност за нещо, което е направено без мое знание!?
Нямате нужните права за да преглеждате прикачените към това мнение файлове.

Потребителски аватар
asterix
НАШ ЧОВЕК
Мнения: 14
Регистриран на: 26 авг 2015, 22:17

Re: НЕКОРЕКТНИ ФИРМИ И РАБОТОДАТЕЛИ В ГЕРМАНИЯ

Непрочетено мнениеот asterix » 20 мар 2016, 23:55

Със старта на сезонните дейности като селско стопанство, туризъм, хранително-вкусова промишленост и т.н., традиционно сигналите за подобен вид измами се увеличават. След сигнал за трафик на хора с цел трудова експлоатация, инспектори по труда са осъществили през седмицата съвместна проверка с представители на НАП и СДВР на фирма, която набира работници за месопреработващи компании в Германия, чрез наемане от полски работодатели.

Според оплакване на потърпевш наетите работници са принудени да работят при изключително тежки условия, много по-различни от предварително уговорените. Задължени са да изпълняват нечовешки норми при удължен работен ден срещу заплащане, което е много по-ниско от обещаното. Българските работници са дискриминирани спрямо полските им колеги, тъй като получават по-ниски възнаграждения за една и съща дейност, пише още в сигнала.

При проверката беше установено, че фирмата има регистрация в Агенцията по заетостта като посредник, но не и регистриран договор с чуждестранен работодател. Това е задължително условие за осигуряване на заетост зад граница. Всеки, който планира да използва посреднически услуги, трябва да провери през сайта на АЗ дали фирмата фигурира в списъците с посредниците и с договорите.

От кандидатите за работа е искана определена сума за обработка на документи и декларация, че няма да претендират за възстановяването й, ако се откажат от осигурената им работа. При посредническа дейност не могат да се искат никакви пари от кандидатстващите за работа. Настояването да се заплаща каквато и да е услуга от фирмите посредници – за обработка на документи, капаро за жилище и т.н., е сериозен сигнал, че най-вероятно става въпрос за измама.

Между фирмата и одобрените кандидати няма сключени договори за посреднически услуги, които също са задължителни. Вместо това хората попълват лични въпросници, чрез които са събирани всичките им лични данни. Българските работници се извозват до Полша, където подписват договори на полски език с полския работодател без да разбират клаузите в тях и да са запознати предварително с условията на работа. След това се командироват от него в Германия. Търсещите работа зад граница обаче трябва да тръгват от България с подписан трудов договор на български език с описани в него всички условия за бъдещата заетост – данни на фирмата, месторабота, работно време, заплащане и т.н. За случая ще бъдат сезирани полските и немските конролни органи.

От м.г. се налагат нови начини за заобикаляне на закона, показва практиката на ГИТ. Все по-често се използва вариантът с командироването на работници и служители. При тази схема посредниците се обявяват за представители на различни фирми – наши и чужди, които са ги упълномощили да им осигуряват персонал. Така се заобикаля изискването за осигуряване на лиценз от Агенцията по заетостта и за регистрация на договор с чуждестранен работодател. От кандидатите се събират средства за обработка на документи, за осигуряване на т.нар. формуляр А1, който се издава напълно безплатно от НАП при искане от работодателя при командироване в чужбина за по-дълъг от 30 дни срок. Често на командированите лица се изплащат възнаграждения под минималните за приемащата държава, което е нарушение на Кодекса на труда. Според чл. 121 ал. 3 от него при командироване за повече от 30 дни страните уговарят поне същите минимални условия на работа, каквито са установени за работниците и служителите в приемащата държава.

С падането на ограниченията на трудовия пазар масово фирми предлагат срещу заплащане да уредят всички документи за самонаемане на българи в чужда държава, най-често във Великобритания. В тези случаи от кандидатите се искат между 400 и 500 паунда, за да им се осигури регистрация като лице на свободна практика. След като я заплатят, се оказва, че няма работа за тях в съответната държава. А условията за регистрация като самонает не са толкова сложни и всеки може да се запознае с тях през интернет абсолютно безплатно.

Напоследък се налага и схемата с пускането на обяви за работа в съществуващи компании, през мейли, които са с незначителна промяна от оригиналните. Тези обяви се появяват обикновено в специализирани сайтове за търсене на работа. Предложенията са много атрактивни – с добро заплащане и за високи постове. Сигнал за нередности в тези случаи е бързото одобрение без изискване за личен контакт, какъвто е задължителен при наемане на персонал за мениджърски позиции. И настояването да се заплати определена сума отново за обработка на документи. Съветът е при подобни атрактивни обяви да се потърси контакт директно с цитираната фирма, за да се установи дали наистина оттам набират нови служители.

Пострадали от некоректни фирми посредници могат да подават в дирекциите "Инспекция по труда", както и на горещия телефон 0700 17 670, съобщават още от агенцията.


Източник АКТУАЛНО.КОМ

Потребителски аватар
asterix
НАШ ЧОВЕК
Мнения: 14
Регистриран на: 26 авг 2015, 22:17

Фирма мами наши с работа в Германия

Непрочетено мнениеот asterix » 21 мар 2016, 00:01

Фирма, която изпращала българи като бели роби в Германия, е разкрита при проверка на инспектори по труда, данъчни и полицаи.

Кандидатите получавали по мейл оферти за мениджъри, но накрая работели като месари. Освен това получавали двойно по-малко пари от поляците например.

Проверката на фирмата посредник е направена след сигнал за трафик на хора с цел трудова експлоатация, съобщиха от Главна инспекция по труда.

Българската фирма работела за полски работодатели. Нашите работници се извозвали до Полша, където подписвали договори на полски език с полския работодател, без да разбират клаузите в тях и да са запознати предварително с условията на работа. След това били "командировани" в Германия.

Потърпевши се оплакали, че са принудени да работят при изключително тежки условия, драстично различни от предварително уговорените.

Задължени са да изпълняват нечовешки норми при удължен работен ден срещу заплащане в пъти по-ниско от обещаното.

При проверката е установено, че фирмата има регистрация в Агенцията по заетостта като посредник, но не и регистриран договор с чуждестранен работодател. Това е задължително условие за осигуряване на заетост зад граница. От кандидатите за работа е искана определена сума за обработка на документи и декларация, че няма да претендират за възстановяването й, ако се откажат от осигурената им работа. Това е сериозен сигнал, че най-вероятно става въпрос за измама, казаха експертите.

Между фирмата и одобрените кандидати нямало сключени договори за посреднически услуги, които също са задължителни. Вместо това хората попълват лични въпросници, чрез които са събирани всичките им лични данни.

От кандидатите за работа е искана определена сума за обработка на документи и декларация, че няма да претендират за възстановяването й, ако се откажат от осигурената им работа. При посредническа дейност не могат да се искат никакви пари от кандидатстващите за работа.

Настояването да се заплаща каквато и да е услуга от фирмите посредници – за обработка на документи, капаро за жилище и т.н., е сериозен сигнал, че най-вероятно става въпрос за измама.

Напоследък се налага и схемата с пускането на обяви за работа в съществуващи компании, през мейли, които са с незначителна промяна от оригиналните.

Тези обяви се появяват обикновено в специализирани сайтове за търсене на работа. Предложенията са много атрактивни – с добро заплащане и за високи постове. Сигнал за нередности в тези случаи е бързото одобрение без изискване за личен контакт, какъвто е задължителен при наемане на персонал за мениджърски позиции. И настояването да се заплати определена сума отново за обработка на документи. Съветът е при подобни атрактивни обяви да

се потърси контакт директно с цитираната фирма, за да се установи дали наистина оттам набират нови служители.

Пострадали от некоректни фирми посредници могат да подават в дирекциите „Инспекция по труда”, както и на горещия телефон 0700 17 670

Потребителски аватар
Bavarec
писач
Мнения: 6
Регистриран на: 23 авг 2015, 18:30

Re: НЕКОРЕКТНИ ФИРМИ И РАБОТОДАТЕЛИ В ГЕРМАНИЯ

Непрочетено мнениеот Bavarec » 21 мар 2016, 20:09

фирма елла булгаря или германя -обе6тават ви 1000 евро и на горе -у6 отивате да подре6дате бутилки а се оказва 4е 6те работите като комисионер в немска фирма с тяхнт посредни4ество на края на месеца се оказва -квартира 4е трябва да пла6тате други разходи и парите са ви 800 евро-не се захва6таите с тях -с николаи4о пен4ев и другя му ортак офиса им е в сулл турингя .

Потребителски аватар
germanec
Site Admin
Мнения: 241
Регистриран на: 27 авг 2015, 21:15

Re: НЕКОРЕКТНИ ФИРМИ И РАБОТОДАТЕЛИ В ГЕРМАНИЯ

Непрочетено мнениеот germanec » 22 мар 2016, 08:43

ИЗМАМИ ЗА РАБОТА В ЧУЖБИНА ОТ ОБЯВИ С ТЕЛЕФОНИ 0877254139,0897858350,0893272183,00420777073926


ИВАН ИВАНИВ ИЗМАМНИКА / ЗАТВОРНИК

Потребителски аватар
Андреев
Мнения: 1
Регистриран на: 26 окт 2018, 11:01

Re: НЕКОРЕКТНИ ФИРМИ И РАБОТОДАТЕЛИ В ГЕРМАНИЯ

Непрочетено мнениеот Андреев » 26 окт 2018, 11:22

Искам да спомена за фирма НАНЕЛ с президент Нанко Янев -набира строителни работници чрез сайтове в бг. Не изплаща заплати, не внася сокабал в Германия. Работиш само за аванс и при напускане висиш с 2-3 заплати които си търсиш в бг. Посредника за Германия е Петър Дишлиев!
Съвета ми е ако решите да работите в Германия , бягай те от НАНЕЛ, Нанко Янев и Петър Дишлиев!


Върни се в “Чужбина”

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 6 госта