Омагьосания кръг в Германия / Регистрация > Работа > Квартира

Омагьосания кръг в Германия / Регистрация > Работа > Квартира

Въпросите напоследък, а и фактът, че точно сега имам време, ме напират да напиша пост по темата на Омагьосания кръг Регистрация-Работа-Квартира в Германия, в който тичат в кръг много от новодошлите и много от тях така и не успяват да го разкъсат.

Проблемът: за да се окаже човек юридически на територията на Германия и да може да упражнява права тук, трябва да има адресна регистрация.

За да има такава, му трябва квартира (или приятели/познати с такава), където да се регистрира.

За да си наеме такава, освен знанието на език* (което в 90% от случаите не е налице), му искат да докаже платежоспособност като покаже трите последни фиша от заплатата си. Само че, за да започне работа трябва да има регистрация…

И кръгът се затвори.

Ситуацията се усложни допълнително след 1.11.2015, когато се върна старото правило, че за да бъде едно лице регистрирано на адрес, е нужно писмено потвърждение от собственика/наемодателя на жилището.

Много хора недоволстват срещу това положение, но то, поне според мен, е обусловено най-малкото от две неща:

1. Законите в Германия са за немци. А ако си роден тук винаги имаш все някаква регистрация.

2. Да, Германия има нужда от гастърбайтъри, но не, тя няма нужда те да стигат до стандарта на немците, иначе стават много скъпи и се обезсмислят. Не, това не е дискриминация, ако всеки поотделно успее някак си да преодолее пречките, няма проблем, но като цяло това е икономическата логика на процеса „дайте да интегрираме чужденци“, били те от ЕС или по-далеч.

В този смисъл пречките е добре да ги има, хубаво е да има сито, а и правилото, че правата на местните трябва да са защитени, никой не го е отменял. Добре е човек това да го държи в главата си като тръгне с кошницата с правата си на Европейски Гражданин из Европа.

Как се разкъсва кръгът?

1. Роднини и приятели, които могат да ви осигурят първата регистрация, преди да имате работа и доход. Минусите на този вариант – не всички имат роднини тук, или пък читави приятели. А много хора са си изпатили от „прЕатели“, които „обичат да помагат на хората“ и по съвместителство, това им е черния бизнес.

2. Учене. Има редица варианти да учите разни работи в Германия, не само в Университет, и на тази база да получите право да пребивавате продължително (над 6 месеца в рамките на 1 година), както и да търсите квартира, като доказвате платежоспособност на база налични пари (в банка например), а не с фиш от заплата. Минуси на този вариант – трябва да знаете немски, да търсите квартира в райони, където като правило се предлагат такива за студенти и да имате спестявания.

3. Да започнете работа, при която работодателят осигурява квартира с ЛЕГАЛНА регистрация (много „работодатели“ обещават квартира, но плащат на черно и не правят регистрация на работника). Минусите на този вариант: такъв работодател винаги плаща по-малко, отколкото бихте могли да получавате за същата работа ако не зависехте от него, наемът винаги е завишен (т.е. хем ви плащат по-малко, хем ви вземат повече), условията винаги са под желаното, а понякога под всякакви норми за хора и дори за животни, а зависимостта ви ви лишава на практика (не на теория) от повечето ви права, заради които всъщност сте дошли в Германия – болнични, отпуска, работно време, редовно плащане и прочее. Каквото и да поискате от това, което ви се полага по принцип, над вас виси заплахата да ви уволнят, а това значи да загубите и квартирата, а значи обратно в Бг. Единственият + при този варинат е, че ако изтърпите известно време, може да учите паралелно език, да съберете малко пари и да съберете така желаните абрехнунги и да си намерите сами квартира.

4. Наемане на стая в Хостел/Пансион/Хотел, с регистрация. Има такива „заведения“, които практикуват дългосрочно отдаване на стаи, като дават право (необходимия документ), за да си направите регистрация в общината. Минус на този вариант е високата цена – излиза минимум 30-50% по-съкпо от цената на нормална квартира (много зависи от населеното място). Но е приемлив вариант и напълно законен.

При всички случаи е добре, хората които тръгват тепърва от БГ насам, да прочетат това и да са наясно с проблема и евентуалните му решения.

* Знанието на немски Ви трябва в Германия по една проста причина: тук се говори на немски.

Трябва Ви за по-добра работа, трябва ви за да учите ако искате друга или по-добра квалификация, за да разберете правата си и не на последно място – задълженията си, писмата, с които ви затрупват, ангеботите, проблемите.

Трябва Ви в магазина, банката, болницата, в рейса…

Но при търсенето на квартира ви трябва, за да можете да намерите сайтове с обяви, да прочетете обявите, да разберете изискванията на наемодателя и какво всъщност Ви предлага – къща с двор или таван без санитарен възел, например, да можете да попълните формулярите, поне по диагонал да си прочетете договора, за говорите с наемодателя или брокера, да имате поне обща идея какво подписвате.

Както виждате, без немски ще Ви трябва някой с немски, или пак ще опрете до „преАтел“, а там каквото сабя покаже…

Статия на:

Симана Златева от Фейсбук групата

Работа в Германия / Arbeit in Deutschland